jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Piegowata przystawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piegowata przystawka świetnie pasuje do pieczonego kurczaka i pieczonych ziemniaków.

Piegowata przystawka

Składniki:

Piegowata przystawka

 

Sposób przygotowania:

Piegowata przystawka
Cukinie umyj i pokrój na plastry średniej grubości (około 1 cm). Jeśli warzywo jest młode, nie musisz obierać go ze skórki - będzie mięciutka i smaczna, a poza tym dzięki niej potrawa będzie ładniejsza. Marchewki wyszoruj dokładnie lub obierz, a następnie pokrój w słupki.



Zagotuj wodę w garnku, wrzuć marchewki do wrzątku i podgotuj przez około 5 - 10 minut. Chodzi przede wszystkim o to, by nie były zbyt miękkie, tylko stawiały lekki opór przy nakłuwaniu widelcem. Weź dużą patelnię i rozgrzej na niej oliwę. Wrzuć podgotowaną marchewkę i podsmaż do zrumienienia, przyprawiając solą i pieprzem. Podsmażone warzywa wyłóż na półmisek.



Plastry cukinii również wyłóż na rozgrzany tłuszcz i podsmażaj tak długo, aż zmiękną, a nawet lekko sie zrumienią - zależy jak lubisz. Oczywiście posól i popieprz w trakcie, możesz również użyć jarzynki do smaku. Gdy już będą się kończyły smażyć, posyp je makiem - daj go tyle, ile zechcesz. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, a następnie wyłóż na półmisek obok marchewki.



Przystawka świetnie pasuje do pieczonego kurczaka i pieczonych ziemniaków. Można również podać ją z dodatkiem sosu czosnkowego lub innego, który lubimy.



Smacznego!