halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Piegowate ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwe i szybki do wykonania

Piegowate ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegowate ciasto

 

  • 5 jajek
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 3/4 literatki maku
  • 1 cukier wanilinowy lub kilka kropli ulubionego aromatu do ciast (ja daję śmietankowy)

 

 

Sposób przygotowania:

Piegowate ciasto
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę , następnie dodajemy cukier i dalej ubijemy .Kiedy piana będzie już gotowa dodajemy stopniowo żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu rodzynki i mak. Gotową masą napełniamy foremki na mu-finki lub wylewamy do wąskiej foremki. Pieczemy na złoty kolor.
Piegowate ciasto
Do ubitych białek dodajemy pozostałe składniki
Piegowate ciasto
Kiedy ciasto mamy już gotowe dodajemy mak i rodzynki ,mieszamy
Piegowate ciasto
Gotową masą napełniamy foremki lub wylewamy na wąską blaszkę
Piegowate ciasto
Ciasto pieczemy na złoty kolor , podajemy posypane cukrem pudrem