aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Piegowaty sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Razem z moją córcią wymyśliłyśmy piegowaty sernik. I to ona jego tak ślicznie udekorowała kropeczkami z czekolady.

Piegowaty sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegowaty sernik na zimno

 

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 Śnieżka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • biszkopty
  • garść rodzynek
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 6 kostek czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Piegowaty sernik na zimno
Kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem i Śnieżką. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Dodajemy do ubitej kremówki i energicznie mieszamy. Zostawiamy 2 łyżki bitej śmietany do dekoracji. Następnie dodajemy porcjami serek homogenizowany - cały czas miksujemy. Rodzynki moczymy we wrzątku. Po 10 minutach odcedzamy i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, na nie wykładamy masę serową. Wierz dekorujemy bitą śmietaną wyciśniętą przez rękaw cukierniczy. Tortownicę wkładamy do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy kostki czekolady podlane mlekiem. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do rękawa i dekorujemy nasz sernik robiąc piegi. Sernik ponownie wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na sernik. Wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.
Piegowaty sernik na zimno
W misce ubijamy śmietanę, dodajemy serek i mieszamy. Dodajemy namoczone rodzynki i dokładnie mieszamy.
Piegowaty sernik na zimno
Na dnie tortownicy układamy biszkopty, na nie wykładamy masę serową.
Piegowaty sernik na zimno
Wierzch sernika dekorujemy czekoladą robiąc z niej piegi.
Piegowaty sernik na zimno
Na końcu nasze ciasto zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki.