ewaole

ewaole

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Piegusek makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto lekkie i bardzo smaczne

Piegusek makowy

Składniki:

Piegusek makowy

 

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maku suchego
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 1/2 łyzki mąki kartoflanej
  • masło
  • galaretka truskawkowa
  • biszkopty okrągłe,
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Piegusek makowy
Bialka ubić z cukrem,dodać mak, kokos,olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Ciasp piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Z 1/2 litra mleka odlać 3/4 szlanki rozprowadzić obie mąki i cukier ugotować budyń, wystudzić.Utrzeć maslo i powoli dodawać wystudzony budyń. Wyłożyć krem na ciasto.Galaretkę rozpuścic według przepisu na opakowaniu, wystudzić, moczyć biszkopty w galaretce układać na kremie spodem do góry. Na konic polać polewą. Smacznego!

Tagi:

biszkopt mak