zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Piekielne żołądki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

bardzo ostre żołądki o ciekawym smaku po dodaniu imbiru podałam z ryżem..........

Piekielne żołądki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piekielne żołądki

 

  • 800 g żołądków z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki imbiru w zalewie sushi
  • 1 szk sosu tajskiego chili słodko pikantnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Piekielne żołądki
Żołądki dokładnie umyć i pokroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać z łupin, opłukać, przekroić na cztery części i potem na plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na krótki paseczki. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Imbir odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć na złoty kolor. Dodać cebulę i marchew i nadal smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać paprykę i imbir. Wlać sos chili, dodać wszystkie przyprawy i pietruszkę i dusić wszystko do miękkości żołądków od czasu do czasu mieszając. Podawać np. z ugotowanym ryżem.
Piekielne żołądki
imbir w zalewie sushi odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Piekielne żołądki
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć na złoty kolor. Dodać cebulę i marchew i nadal smażyć około 5 minut..Etap 2
Piekielne żołądki
Wlać sos chili, dodać wszystkie przyprawy i pietruszkę i dusić wszystko do miękkości żołądków od czasu do czasu mieszając..