Sposób przygotowania:
Pielmieni
CIASTO połącz mąkę z solą w misce robota, mieszając pulsacyjnie przez 3 sekundy . Włącz mikser na stałe obroty i dodaj żółtka oraz wodę.Mieszaj, aż ciasto oklei ostrze robota. Okryj ciasto folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny. FARSZ ciasto "odpoczywa", zrób farsz w dwóch partiach(jedna prawdopodobnie nie wystarczy). Wrzuć połowę mięsa do miski robota i mieszaj pulsacyjnie Dodaj połowę cebuli, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Wlej połowę wody i wymieszaj na gładką masę. Przenieś farsz do dużej miski i powtórz wszystko z drugą połową mięsa. KLEJENIE PIELEMIENI rozwałkuj 1/4 ciasta w koło o średnicy około 45 cm i grubości 1 1/2 mm. Wycinaj szklanką krążki o średnicy 6 cm. I tak samo z resztą ciasta. Nakładaj mniej więcej łyżeczkę farszu na połowę krążka, posmaruj brzegi rozmąconym białkiem, by lepiej się skleiły. Składaj krążki na pół i sklejaj. Ułóż je na blasze i tak by się nie stykały i włóż do zamrażarki. Kiedy zamarzną, przeżuć je do woreczków, zamknij i trzymaj w zamrażarce. GOTOWANIE zagotuj 250-400 ml wody na każdą porcję. Dodaj kostkę bulionu z kurczaka. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć jedna porcję 20 sztuk dla osoby dorosłej, 10 dla dzieci, zmniejsz ogień. Zamieszaj, by się nie posklejały. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawaj z rosołem z odrobiną śmietany i ostrej musztardy na talerzyku.
tokijka
Doro
Isabel
Babciagramolka