Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Pielmieni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

bardzo znane danie choć czasochłonne

Pielmieni

Składniki:

Pielmieni

 

  • CIASTO
  • 750 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 żółtek
  • 250 ml zimnej wody

 

  • FARSZ
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonego kurczaka
  • 250 mg zmielonej cielęciny
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 250 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Pielmieni
CIASTO połącz mąkę z solą w misce robota, mieszając pulsacyjnie przez 3 sekundy . Włącz mikser na stałe obroty i dodaj żółtka oraz wodę.Mieszaj, aż ciasto oklei ostrze robota. Okryj ciasto folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny. FARSZ ciasto "odpoczywa", zrób farsz w dwóch partiach(jedna prawdopodobnie nie wystarczy). Wrzuć połowę mięsa do miski robota i mieszaj pulsacyjnie Dodaj połowę cebuli, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Wlej połowę wody i wymieszaj na gładką masę. Przenieś farsz do dużej miski i powtórz wszystko z drugą połową mięsa. KLEJENIE PIELEMIENI rozwałkuj 1/4 ciasta w koło o średnicy około 45 cm i grubości 1 1/2 mm. Wycinaj szklanką krążki o średnicy 6 cm. I tak samo z resztą ciasta. Nakładaj mniej więcej łyżeczkę farszu na połowę krążka, posmaruj brzegi rozmąconym białkiem, by lepiej się skleiły. Składaj krążki na pół i sklejaj. Ułóż je na blasze i tak by się nie stykały i włóż do zamrażarki. Kiedy zamarzną, przeżuć je do woreczków, zamknij i trzymaj w zamrażarce. GOTOWANIE zagotuj 250-400 ml wody na każdą porcję. Dodaj kostkę bulionu z kurczaka. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć jedna porcję 20 sztuk dla osoby dorosłej, 10 dla dzieci, zmniejsz ogień. Zamieszaj, by się nie posklejały. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawaj z rosołem z odrobiną śmietany i ostrej musztardy na talerzyku.