joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nie może ich zabraknąć wśród świątecznych wypieków.

Pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki

 

  • 50 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao

 

  • Lukier:
  • białko jajka
  • szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pierniczki
Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec ok 10 min w 180 stopniach. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać białko i ucierać do czasu aż cukier się rozpuści. Dekorować pierniczki. Rady: twardy miód można podgrzać z margaryną, przestudzić i wtedy dodać do ciasta. Pierniczki upiec co najmniej kilka dni przed Świętami gdyż potrzebują czasu aby zmięknąć.
Pierniczki
wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść
Pierniczki
ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty
Pierniczki
pierniczki piec ok 10 minut w 180 stopniach
Pierniczki
Cukier puder utrzeć z białkiem aby powstał gęsty lukier