Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lukier można zastąpić polewą czekoladową.

Pierniczki

Składniki:

Pierniczki

 

  • mąka pszenna 3 szkl
  • masło 25 dag
  • jajka 2 szt
  • cukier puder 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • przyprawa do pierników 1 szt
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka
  • lukier biały gotowy 1 szt

Sposób przygotowania:

Pierniczki
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą, cukrem pudrem i przyprawą do pierników. Następnie wlać stopione przestudzone masło, wbić jajka, dodać skórkę pomarańczową i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. i wycinać foremką ciasteczka. Układać na przygotowanej blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 20 minut.Po ostudzeniu polukrować lub polać polewą.