Sposób przygotowania:
Pierniczki bez leżakowania
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier puder. Mieszamy i studzimy. Z pozostałych składników i ostudzonej masy zagniatamy ciasto. Powinno troszeczkę się kleić - tak ma być (jeśli klei się zbyt mocno dodajemy odrobinę mąki, ale nie za dużo - ma być klejące). Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość 3-4 minimetry i za pomocą foremek wycinamy kształty. Pierniczki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie (w minimum 1 cm odstępach), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 8-10 minut (do zrumienienia). Pierniczki możemy ozdobić lukrem lub pisakami cukrowymi/żelowymi oraz innymi ozdobami typu perełki. Ja zrobiłam też stroiki: pierniczkowe choinki z prezentami. Lukier: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy tyle cukru pudru, aby uzyskać gęstą (ale też nie za bardzo) masę. Dekorujemy szprycką lub zwykłym patyczkiem do szaszłyków.
redakcja