MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pierniczki bez leżakowania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierniczki nieodzownie kojarzą się ze świętami. Ich zapach rozchodzący się po mieszkaniu podczas pieczenia przyjemnie nastraja na nadchodzące radosne dni.

Pierniczki bez leżakowania

Składniki:

Pierniczki bez leżakowania

 

  • Pierniczki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła 82% tłuszczu
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 5-6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • Lukier:
  • 1-2 białka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pierniczki bez leżakowania
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier puder. Mieszamy i studzimy. Z pozostałych składników i ostudzonej masy zagniatamy ciasto. Powinno troszeczkę się kleić - tak ma być (jeśli klei się zbyt mocno dodajemy odrobinę mąki, ale nie za dużo - ma być klejące). Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość 3-4 minimetry i za pomocą foremek wycinamy kształty. Pierniczki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie (w minimum 1 cm odstępach), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 8-10 minut (do zrumienienia). Pierniczki możemy ozdobić lukrem lub pisakami cukrowymi/żelowymi oraz innymi ozdobami typu perełki. Ja zrobiłam też stroiki: pierniczkowe choinki z prezentami. Lukier: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy tyle cukru pudru, aby uzyskać gęstą (ale też nie za bardzo) masę. Dekorujemy szprycką lub zwykłym patyczkiem do szaszłyków.