Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Pierniczki bezglutenowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierniczki na mące gryczanej. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Najlepiej smakują po kilku dniach od przygotowania. Należy je przechowywać w zamkniętym słoju.

Pierniczki bezglutenowe

Składniki:

Pierniczki bezglutenowe

Na 45 sztuk:

  • 400 g mąki gryczanej
  • 100 g masła
  • 8 łyżek miodu płynnego
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej+2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • lukier lub pisaki cukrowe do ozdobienia

Sposób przygotowania:

Pierniczki bezglutenowe

Przygotowanie ciasta:

Pierniczki bezglutenowe
Ciasto na pierniczki w trakcie rozwałkowywania przez małego pomocnika :)

Do garnka wsypać przyprawę do piernika, dodać masło i miód. Podgrzewać cały czas mieszając, aż masło się rozpuści. Wystudzić. Następnie dodać sodę wymieszaną z wodą i wymieszać. Wmieszać żółtka i stopniowo, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy albo blacie.

Pieczenie pierniczków:

Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki w trakcie wykrawania foremkami :)

Z ciasta wykrawać dowolne kształty. Ułożyć ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 200 stopniach przez 12 minut. Po wystudzeniu ozdobić lukrem lub pisakami cukrowymi. Życzymy smacznego!