Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Wigilijny Sum

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jak co roku szukamy pomysłów na dania Wigilijne, proponuję przygotować rybę ze śmietaną i sosem pieczarkowym. Smak tej ryby rozpływa się w ustach. Gdy raz posmakujesz, będziesz prosić o dokładkę.

Wigilijny Sum Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wigilijny Sum

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny Sum

I

Wigilijny Sum
Przygotowanie filetów suma, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy.

1. Rybę kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą do ryby. Obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.

II

Wigilijny Sum
Przygotowanie cebuli. Cebule obiaramy, kroimy w krązki i smażymy na rozgrzanym oleju.

2. Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju około dziesięciu minut. Cebulę układam na rybie

III

Wigilijny Sum
Przygotowanie grzybów, pieczarek. Myjemy, kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju.

3. Pieczarki myję, kroję w plasterki i również smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia wlewam śmietanę i gotuję do chwili zagotowania. Grzyby układam na cebuli.

IV

4. Piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C pod przykryciem.
5. Ryba gotowa.
6. Smacznego.