Sposób przygotowania:
Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzieMasa:
Pastę kokosową roztopić na patelni i wymieszać z płatkami, cukrem oraz miodem.
Wszystko razem podgrzewać - aż cukier się rozpuści, a następnie całość przełożyć do miski.
Ciepłą masę połączyć dłonią z mąką, wiórkami, jajkiem, kakao, cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia.
Formowanie:
Z masy uformować kulki wielkością przypominając orzech włoski.
Każdą kuleczkę umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia z 3 cm odstępami.
(Ciastek nie należy spłaszczać!)
Pieczenie:
Pierniki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 18 minut w temperaturze 180 stopni.
Polewa:
Posiekaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem.
Ciastka posmarować polewą i odłożyć do momentu jej zastygnięcia.