lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierniczki Bożonarodzeniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 80
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zaczynamy robić pierniczki, pierwsze będą "dojrzewające" po 2 tygodniach będą gotowe do zjedzenia. Ależ pachnie pięknie.

Pierniczki Bożonarodzeniowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierniczki Bożonarodzeniowe

Składniki na około 80 sztuk:

  • 550 g mąki pszennej
  • 300 g miodu płynnego
  • 100 g ksylitolu ( cukru)
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • błonnik kakaowy 2 łyżki ( kakao)

Sposób przygotowania:

Pierniczki Bożonarodzeniowe

Wykonanie:

Do garnka wsypujemy ksylitol ( cukier) i dodajemy masło. Podgrzewamy na gazie do rozpuszczenia. W trakcie wlewamy płynny miód, płynną masę zostawiamy do ostudzenia. Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą oraz przyprawę do piernika i błonnik kakaowy, mieszamy. Dodajemy przestudzony miód, i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na noc do schłodzenia. Następnego dnia dzielimy ciasto na trzy części i wałkujemy. Tym razem robiłam serduszka takie do zjedzenia. Wałkowałam ciasto dosyć cienko i wykrawałam serduszka, kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach 7-10 minut. Studziłam na kratce, schowałam do pojemnika plastikowego za dwa tygodnie otworze, będą gotowe do zjedzenia.

Pierniczki Bożonarodzeniowe
Do garnka wsypujemy ksylitol ( cukier) i dodajemy masło. Podgrzewamy na gazie do rozpuszczenia.
Pierniczki Bożonarodzeniowe
W trakcie wlewamy płynny miód, płynną masę zostawiamy do ostudzenia.
Pierniczki Bożonarodzeniowe
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą oraz przyprawę do piernika i błonnik kakaowy , mieszamy
Pierniczki Bożonarodzeniowe
Dodajemy przestudzony miód, i wyrabiamy ciasto.
Pierniczki Bożonarodzeniowe
Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na noc do schłodzenia. Następnego dnia dzielimy ciasto na trzy części i wałkujemy. Tym razem robiłam serduszka takie do zjedzenia.
Pierniczki Bożonarodzeniowe
Wałkowałam ciasto dosyć cienko i wykrawałam serduszka , kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.