PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pierniczki na choinkę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepiękna pierniczki na choinkę, sprawą radość nie tylko dzieciom.

Pierniczki na choinkę

Składniki:

Pierniczki na choinkę

 

  • Ciasto:
  • 200 g płynnego miodu
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera
  • 500 g mąki
  • Do dekoracji:
  • 1 Lukier gotowy klasyczny Dr. Oetkera
  • 1 Lukier gotowy żółty Dr. Oetkera
  • 1 Pisaki cukrowe Dr. Oetkera
  • 1 Perełki cukrowe Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Pierniczki na choinkę
Sposób przygotowania: Miód, cukier, sól, masło, jajko, kakao, przyprawę korzenną wymieszać mikserem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Ciasto zagnieść rękoma do jednolitej konsystencji, gotowe ciasto umieścić w lodówce na 1-2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać foremką ciasteczka o różnych kształtach. Można również zastosować szablony z kartonika. Ciastka piec 10-15 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170oC (piekarnik powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170oC (piekarnik powinien być podgrzany) Lukry rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka wykończyć lukrami oraz udekorować pisakami i perełkami.