Pierniczki całuski.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

słodkie pierniczki jako poczęstunek

Pierniczki całuski.

Składniki:

Pierniczki całuski.

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 torebka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • aromat pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Pierniczki całuski.
Przygotowanie: Przesiać mąkę.Miód podgrzać.W mące zrobić wgłębienie,wlać miód,dodać korzenie,wlać rozpuszczony w niewielkiej ilości wody amoniak,wbić jajka,dodać margarynę,aromat i wyrobić dokładnie ciasto.Gdyby ciasto było zbyt suche,dodać tyle śmietany,aby ciasto miało konsystencję ciasta makaronowego.Rozwałkować ciasto na placki o grubości 1/2 cm,wyciąć foremkami pierniczki o różnych kształtach,układać na blasze i piec w temp.200s.c do zrumienienia.