zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Pierniczki causki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniczki w nowy sposób. A nawet lepsze niż standardowe. Wilgotniejsze i bardzo smaczne. Podawane na każdą okazję.

Pierniczki causki

Składniki:

Pierniczki causki

 

  • 1 kg mąki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 3 jajka
  • 1 szklanka miodu
  • 3 łyżki masła
  • 15 dkg cukru
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Pierniczki causki
Do miski wbić całe jajka, ubijając dodać cukier puder i przyprawę do piernika. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie zagotować miód w rondelku, dodać 15dkg cukru i masło i wszystko zagotować. Do już utartych jajek dodajemy sodę a potem miód z rondelka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy już łyżką drewnianą. Z ciasta łyżką robimy kleksy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy w 180*C, przez 30min. Smacznego