Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pierniczki choinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W smaku przepyszne, robię takie pierniczki na święta, aby zawiesić je na choince. Przed pieczeniem pierniczków, zrobić w nich dziurkę za pomocą patyczka do szaszłyczków. Przepis zaczerpnięty z internetu.

Pierniczki choinki

Składniki:

Pierniczki choinki

na ciasto

  • masło - 15 dag
  • jajka - 2 szt
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżeczka
  • mąka - 320 g
  • miód - 30 gram
  • przyprawa do piernika - 40 g
  • cukier puder - 140 g

Na lukier:

  • 2 białka
  • 25 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo

  • barwnik spożywczy zielony
  • barwnik spożywczy czerwony
  • srebrne perełki

Sposób przygotowania:

Pierniczki choinki
Mąkę wymieszać z sodą . Rozpuścić w rondelku miód z masłem, cukrem , kakao i przyprawą, lekko ostudzić , wlać do mąki. Jajka wymieszać z mlekiem, wlać do miski z miodem, dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto Rozwałkować ciasto, wycinać z ciasta foremką pierniczki, układać na blasze, piec w temp. 190 stop, przez 10 minut.

Uważać by pierniczki za bardzo się nie spiekły, bo będą twarde. Lukier: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sok cytrynowy , dokładnie utrzeć. Podzielić lukier na 2 części miejsze i jedną większą.

Do większej części dodać barwnik zielony, do jednej mniejszej czerwony, dokładnie wymieszać.

Polukrować choinki na kolor zielony, udekorować perełkami i lukrem różowym i białym.