Sposób przygotowania:
Pierniczki choinki
Mąkę wymieszać z sodą . Rozpuścić w rondelku miód z masłem, cukrem , kakao i przyprawą, lekko ostudzić , wlać do mąki. Jajka wymieszać z mlekiem, wlać do miski z miodem, dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto Rozwałkować ciasto, wycinać z ciasta foremką pierniczki, układać na blasze, piec w temp. 190 stop, przez 10 minut.
Uważać by pierniczki za bardzo się nie spiekły, bo będą twarde. Lukier: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sok cytrynowy , dokładnie utrzeć. Podzielić lukier na 2 części miejsze i jedną większą.
Do większej części dodać barwnik zielony, do jednej mniejszej czerwony, dokładnie wymieszać.
Polukrować choinki na kolor zielony, udekorować perełkami i lukrem różowym i białym.
Uważać by pierniczki za bardzo się nie spiekły, bo będą twarde. Lukier: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sok cytrynowy , dokładnie utrzeć. Podzielić lukier na 2 części miejsze i jedną większą.
Do większej części dodać barwnik zielony, do jednej mniejszej czerwony, dokładnie wymieszać.
Polukrować choinki na kolor zielony, udekorować perełkami i lukrem różowym i białym.