Sposób przygotowania:
Choinki z pierników
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wlać miód. Wszystkie suche składniki wymieszać w jednej misce i dodawać do utartej masy. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Rozwałkować ciasto podsypując mąką na grubość ok 5cm. Wykrawać pierniczki foremkami w różnych rozmiarach. Piec w temperaturze 180*C od 10-20minut. Najmniejsze pierniczki będą piekły się krócej od tych większych. Po wystudzeniu nałożyć lukier. LUKIER: do białek wsypać cukier puder, sok z cytryny i dobrze utrzeć. Jeżeli będzie za rzadki dodać więcej cukru pudru. Lukier podzielić na 3 części. Do dwóch z nich dodać barwniki. Odpowiednio zielony i żółty. Najwięcej powinno być lukru białego. Nałożyć na krawędzie pierniczków lukier zielony (środek może pozostać czysty) Najmniejsze gwiazdki będą żółte. Kiedy kolorowy lukier wyschnie można składać choinki zaczynając od największego pierniczka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Powodzenia!
2milutka