Renata k

Renata k

Szef Kuchni
[Przepisów: 29]

Pierniczki choinkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kruche pierniczki do kolorowania idealne wspaniale wyglądają na stole jak i ozdoba na choince. Nie są za słodkie a smak przypraw piernikowych nadaje im subtelnego smaku.

Pierniczki choinkowe

Składniki:

Pierniczki choinkowe

Na ciasto piernikowe

  • 125g margaryne
  • 500g mąki
  • 200g cukru pudru
  • 200g miodu
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przypraw do pierników
  • 2 łyżeczki kakao

Lukier królewski

  • 1 białko
  • 175 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pierniczki choinkowe
Do miski wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia następnie dodaję margarynę, siekam ją nożem na drobniejsze kawałki.

Potem dodaję jajko,cukier puder,miód,przyprawy do piernika oraz kakao. Wszystkie składniki w misce wyrabiam ręcznie na gładką masę. Kiedy wszystko się ładnie połączy zawijam ciasto w folię spożywczą i schładzam przez 30 minut w lodówce.

Kiedy ciasto jest chłodzone rozwałkowuję na stolnicy na grubość około 3 cm. I wycinam foremkami kształty. Pierniczki układam na blaszce wyłożonej pergaminem.

Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. około 8-10 minut .

Po upieczeniu kiedy ostygną można ozdabiać pierniczki ja używam do zdobienia lukru królewskiego z odrobiną barwników. 

Lukier królewski

Białko łączymy z cukrem pudrem na gładką masę nie może być za rzadka ani za gęsta. Można jak kto woli dodać odrobinę soku z cytryny.