Sposób przygotowania:
Pierniczki choinkowe
Do miski wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia następnie dodaję margarynę, siekam ją nożem na drobniejsze kawałki.
Potem dodaję jajko,cukier puder,miód,przyprawy do piernika oraz kakao. Wszystkie składniki w misce wyrabiam ręcznie na gładką masę. Kiedy wszystko się ładnie połączy zawijam ciasto w folię spożywczą i schładzam przez 30 minut w lodówce.
Kiedy ciasto jest chłodzone rozwałkowuję na stolnicy na grubość około 3 cm. I wycinam foremkami kształty. Pierniczki układam na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. około 8-10 minut .
Po upieczeniu kiedy ostygną można ozdabiać pierniczki ja używam do zdobienia lukru królewskiego z odrobiną barwników.
Potem dodaję jajko,cukier puder,miód,przyprawy do piernika oraz kakao. Wszystkie składniki w misce wyrabiam ręcznie na gładką masę. Kiedy wszystko się ładnie połączy zawijam ciasto w folię spożywczą i schładzam przez 30 minut w lodówce.
Kiedy ciasto jest chłodzone rozwałkowuję na stolnicy na grubość około 3 cm. I wycinam foremkami kształty. Pierniczki układam na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. około 8-10 minut .
Po upieczeniu kiedy ostygną można ozdabiać pierniczki ja używam do zdobienia lukru królewskiego z odrobiną barwników.
Lukier królewski
Białko łączymy z cukrem pudrem na gładką masę nie może być za rzadka ani za gęsta. Można jak kto woli dodać odrobinę soku z cytryny.