MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Choinkowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pachnące pierniczki na tradycyjną choinkę.

Choinkowe pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Choinkowe pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Choinkowe pierniczki
Mąkę przesiać przez sito. Dodać cynamon, zmielone goździki i utartą gałkę muszkatołową oraz skórkę pomarańczową. Miód stopić i wymieszać z mąką i przyprawami. Dodać oliwę. Ciasto odstawić na 48 godzin w chłodne miejsce. Po upływie 2 dni wymieszać je z jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia i rozkruszonymi migdałami. Wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką i zagniatać, aż będzie zwarte. Pozostawić pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie rozwałkować na grubość około 7 milimetrów. Wykrawać foremkami różne kształty robiąc w każdym dziurkę. Pierniczki układać na blasze i piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu ostudzić i każdy piernik nawlekać na tasiemkę tak, aby potem można nimi było ozdobić choinkę bożonarodzeniową.
Choinkowe pierniczki
Miód rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do ciasta
Choinkowe pierniczki
Przyprawy zmielić i wymieszać dokładnie z mąką
Choinkowe pierniczki
Garść migdałów lekko rozkruszyć w moździerzu
Choinkowe pierniczki
Gotowe pierniczki zdejmować z blachy do ostudzenia i zawiązać tasiemkę