Sposób przygotowania:
Choinkowe pierniczki
Mąkę przesiać przez sito. Dodać cynamon, zmielone goździki i utartą gałkę muszkatołową oraz skórkę pomarańczową. Miód stopić i wymieszać z mąką i przyprawami. Dodać oliwę. Ciasto odstawić na 48 godzin w chłodne miejsce. Po upływie 2 dni wymieszać je z jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia i rozkruszonymi migdałami. Wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką i zagniatać, aż będzie zwarte. Pozostawić pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie rozwałkować na grubość około 7 milimetrów. Wykrawać foremkami różne kształty robiąc w każdym dziurkę. Pierniczki układać na blasze i piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu ostudzić i każdy piernik nawlekać na tasiemkę tak, aby potem można nimi było ozdobić choinkę bożonarodzeniową.