Sposób przygotowania:
Pierniczki imbirowe
Masło utrzeć z cukrem ,następnie połączyć z resztą składników zagniatając gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 i 1/2 godz. Następnie wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm.
Wykrawać foremkami dowolne świąteczne kształty. Przełożyć delikatnie ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i piec ok. 10-12 min.
Po ściągnięciu z blaszki wystudzić. Polukrować różowym lukrem wykonanym według przepisu na opakowaniu i dekoracyjnie ozdobić cukrowymi posypkami. pozostawić do wysuszenia lukru.
Ułożyć w szczelnym pudełeczku i odstawić na 2 tygodnie do zmięknięcia.
Wykrawać foremkami dowolne świąteczne kształty. Przełożyć delikatnie ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i piec ok. 10-12 min.
Po ściągnięciu z blaszki wystudzić. Polukrować różowym lukrem wykonanym według przepisu na opakowaniu i dekoracyjnie ozdobić cukrowymi posypkami. pozostawić do wysuszenia lukru.
Ułożyć w szczelnym pudełeczku i odstawić na 2 tygodnie do zmięknięcia.