Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

Pierniczki imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzielę się kolejnym przepisem na pierniczki tym razem z nutką imbiru polane różowym lukrem są subtelną i pyszną ozdobą.

Pierniczki imbirowe

Składniki:

Pierniczki imbirowe

na ciasto:

do dekoracji:

  • gotowy różowy lukier
  • cukrowe posypki

Sposób przygotowania:

Pierniczki imbirowe
Masło utrzeć z cukrem ,następnie połączyć z resztą składników zagniatając gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 i 1/2 godz. Następnie wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm.

Wykrawać foremkami dowolne świąteczne kształty. Przełożyć delikatnie ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i piec ok. 10-12 min.

Po ściągnięciu z blaszki wystudzić. Polukrować różowym lukrem wykonanym według przepisu na opakowaniu i dekoracyjnie ozdobić cukrowymi posypkami. pozostawić do wysuszenia lukru.

Ułożyć w szczelnym pudełeczku i odstawić na 2 tygodnie do zmięknięcia.