mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bombkowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pierniczki w różnych kształtach na choinkę:)

Bombkowe pierniczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bombkowe pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Bombkowe pierniczki
W garnuszku roztapiam margarynę, dodaję cukier brązowy i miód. Całość mieszam do rozpuszczenia i odstawiam do ostudzenia. Do ostygniętej margaryny dodaję mielony imbir, goździki, cynamon i skórkę pomarańczową. Mieszam wszystko, po czym dodaję jajko, mąkę i sodę. Zagniatam ciasto, które wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielę ciasto na porcje i każdą z nich wałkuję. Za pomocą foremek wykrawam różne kształty pierniczków. Ciasta piekę w temp. 180*C ok. 10-12 minut. Po ostudzeniu dekoruję ciastka kolorowymi pisakami.
Bombkowe pierniczki
Do miski przekładam wszystkie składniki ciasta
Bombkowe pierniczki
Masę na pierniki wyrabiam i wałkuję partiami
Bombkowe pierniczki
Z rozwałkowanego ciasta foremkami wycinam kształty