Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczki
W garnku roztapiamy masło, następnie stopniowo dodajemy miód, aż do całkowitego połączenia składników. W misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, kakao oraz przyprawę do piernika. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Ciasto dzielimy na 2 części, bierzemy jedną z nich i wałkujemy na ok. 3-5 mm (zależy czy chcemy, aby nasze pierniczki były grube czy cienkie).
Jeśli posiadamy foremki co ciastek to używamy ich to nadania kształtów pierniczkom - ja robię to za pomocą noża i szklanki.
Pierniczki wstawiamy do piekarnika (na papierze do pieczenia) rozgrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
Lukier: Białko i cukier puder mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Można dodawać cukier puder, jeśli uważamy, że lukier jest za mało gęsty.
Przyozdabiamy pierniczki lukrem za pomocą rękawa cukierniczego.
Ciasto dzielimy na 2 części, bierzemy jedną z nich i wałkujemy na ok. 3-5 mm (zależy czy chcemy, aby nasze pierniczki były grube czy cienkie).
Jeśli posiadamy foremki co ciastek to używamy ich to nadania kształtów pierniczkom - ja robię to za pomocą noża i szklanki.
Pierniczki wstawiamy do piekarnika (na papierze do pieczenia) rozgrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
Lukier: Białko i cukier puder mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Można dodawać cukier puder, jeśli uważamy, że lukier jest za mało gęsty.
Przyozdabiamy pierniczki lukrem za pomocą rękawa cukierniczego.