Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierniczki last minute

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniczki upieczone wg tego przepisu nie wymagają dojrzewania i są pyszne od razu po upieczeniu. Można je przygotować w dzień Wigilii.

Pierniczki last minute

Składniki:

Pierniczki last minute

 

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 1 jajko L
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

  • na lukier: cukier puder i sok z cytryny
  • perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Pierniczki last minute

ETAP 1:

Pierniczki last minute
Zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut

Mąkę oraz cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło, miód, jajko, przyprawę do piernika i cynamon. Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

ETAP 2:

Pierniczki last minute
Za pomocą foremki - np. w kształcie płatków śniegu - wycinamy poszczególne ciasteczka

Ciasto wyjmujemy ma stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
Za pomocą foremki - np. w kształcie śnieżynek - wycinamy pierniczki.

ETAP 3:

Pierniczki last minute
Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.

ETAP 4:

Pierniczki last minute
Upieczone pierniczki dekorujemy lukrem i perełkami cukrowymi

Przygotowujemy lukier, łącząc ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej, ale lejącej konsystencji.
Przygotowanym lukrem dekorujemy pierniczki. Ja dodatkowo użyłam perełek cukrowych.