Sposób przygotowania:
Pierniczki last minuteETAP 1:
Mąkę oraz cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło, miód, jajko, przyprawę do piernika i cynamon. Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
ETAP 2:
Ciasto wyjmujemy ma stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
Za pomocą foremki - np. w kształcie śnieżynek - wycinamy pierniczki.
ETAP 3:
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.
ETAP 4:
Przygotowujemy lukier, łącząc ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej, ale lejącej konsystencji.
Przygotowanym lukrem dekorujemy pierniczki. Ja dodatkowo użyłam perełek cukrowych.