Sposób przygotowania:
Pierniczki z różaną marmoladąETAP 1:
Miód włożyć do garnka, podgrzać, dodać masło, przyprawę do pierników i kawę, wymieszać aż masło się rozpuści, ostudzić, wymieszać z żółtkami.
ETAP 2:
Sodę rozpuścić w 1 łyżce wody. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z kakao, połączyć z płynną masą miodową, zamieszać.
ETAP 3:
Następnie do ciasta dodać śmietanę, sodę i pianę z białek, wymieszać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
ETAP 4:
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Na posypanej mąką desce rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wykrawać ciasteczka, wkładać porcję marmolady.
ETAP 5:
Przykryć drugim ciasteczkiem, delikatnie dociskając zlepić brzegi.
ETAP 6:
Pierniczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13-15 minut w temp 180 stopni.
ETAP 7:
Upieczone, zimne pierniczki oblać lukrem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.