eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet Eli z karpia z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam pasztet z filetów z karpia z dodatkiem suszonych podgrzybków. Pasztet wyszedł bardzo dobry.

Pasztet Eli z karpia z grzybami

Składniki:

Pasztet Eli z karpia z grzybami

ryba

  • 3 duże filety z karpia - 900 g czystego mięsa

pozostałe składniki

przyprawy

  • 20 g przyprawy do ryb
  • 3 kosteczki pieczonej cebulki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

przygotowanie foremek

  • masło do smarowania foremek
  • bułka tarta do wysypania foremek
  • 2 foremki aluminiowe

Sposób przygotowania:

Pasztet Eli z karpia z grzybami

przygotowanie karpia

Pasztet Eli z karpia z grzybami
O ze skóry mięso karpia zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.brane

Z filetów karpia usunąć skórę. Mięso karpia zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie grzybów

Pasztet Eli z karpia z grzybami
Ugotowane,pokrojone grzyby przesmażyć razem z cebulą na maśle.

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Grzyby ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyły. odsączone grzyby pokroić - wywar zachować. Cebule pobrać i drobno pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i usmażyć. Do cebuli dodać grzyby, chwilę smażyć razem i ostudzić.

przygotowanie jajek

Pasztet Eli z karpia z grzybami
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Trzy jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Z reszty jajek oddzielić żółtka od białek.

przygotowanie pasztetu

Pasztet Eli z karpia z grzybami
Przygotować karpia, jajka, grzyby, żółtka i przyprawy.

Do miski włożyć zmielonego karpia, przesmażone grzyby,tarte jajka, żółtka i przyprawy.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet Eli z karpia z grzybami

Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Do składników pasztetu wlać wywar z grzybów, pianę z białek i delikatnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet Eli z karpia z grzybami

dwie foremki aluminiowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę rybną wyłożyć do foremek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C góra - dół. Na dno piekarnika włożyć nisi, szeroki garnek z wodą. Pasztet włożyć do piekarnika i piec około 60 minut. Gotowy pasztet przestudzić i schłodzić w lodówce.

Smacznego