Sposób przygotowania:
Pasztet Eli z karpia z grzybamiprzygotowanie karpia
Z filetów karpia usunąć skórę. Mięso karpia zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie grzybów
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Grzyby ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyły. odsączone grzyby pokroić - wywar zachować. Cebule pobrać i drobno pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i usmażyć. Do cebuli dodać grzyby, chwilę smażyć razem i ostudzić.
przygotowanie jajek
Trzy jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Z reszty jajek oddzielić żółtka od białek.
przygotowanie pasztetu
Do miski włożyć zmielonego karpia, przesmażone grzyby,tarte jajka, żółtka i przyprawy.
przygotowanie pasztetu cd
Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Do składników pasztetu wlać wywar z grzybów, pianę z białek i delikatnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
dwie foremki aluminiowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę rybną wyłożyć do foremek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C góra - dół. Na dno piekarnika włożyć nisi, szeroki garnek z wodą. Pasztet włożyć do piekarnika i piec około 60 minut. Gotowy pasztet przestudzić i schłodzić w lodówce.
Smacznego