kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Pierniczki 'last minute'

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniczki z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni przed świętami.

Pierniczki 'last minute'

Składniki:

Pierniczki 'last minute'

podstawowe

Sposób przygotowania:

Pierniczki 'last minute'
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia.

Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2h.

Ciasto wyjąć na oprószoną mąką pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.

Dowolnie udekorować.