Sposób przygotowania:
Sernik cytrynowy z dżememETAP 1:
Prostokątną blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrami na puszysty krem. Następnie dodawać partiami ser i miksować do połączenia. Do masy serowej dodać mąkę wymieszaną z budyniem i wymieszać. Na koniec wmieszać do masy ubite białka już łyżką drewnianą.
Masę wyłożyć na herbatniki. W masę poutykać dżem. Sernik piec godzinę w 170 stopniach. Studzić 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a następnie wyjąć na kratkę.
Czekoladę gorzką rozpuścić w 1 łyżce gorącej śmietany i polać ciasto. Białą czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej śmietany i również polać ciasto.
Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
mocsłodkości
WanilioweImprowizacj
mocsłodkości napisał(a):
skuter5