Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Pierniczki Madiji

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pierniczki sa kruche i miekkie

Pierniczki Madiji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki Madiji

 

  • ½ kg maki
  • 30 dkg margaryny
  • 12 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • Lukier
  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki Madiji
Makę posiekać z margaryną. Dodać cukier puder i proszek, a następnie wymieszać. Wbić jajko i żółtko, wsypac przyprawę do piernika i kakao. Dokładnie wymieszać. Wyrobić i rozwałkowac na ok. 3 mm. Wykrawać serduszka i piec 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorowac lukrem oraz polewą- ja zawsze robie sama: lukier (1 białko na 0,5 szklanki cukru pudru i 2 łyżeczki soku z cytryny), polewa (0,5 kostki margaryny, 3 łyzki cukru, 3 łyzki kakao, 2 łyzki mleka)
Pierniczki Madiji
wykrojone ciastka ukladamy w niewielkich odstepach od sibie bo troche urosna
Pierniczki Madiji
pierniczki zdobimy dopiero po ostudzeniu
Pierniczki Madiji
na białych robimy wzorki polewa a na ciemnych wzorki lukrem
Pierniczki Madiji
mozemy zdobic kolorowymi cukiereczkami i perełkami