kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Pierniczki miodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

1.Masła, miód i cukier roztapiamy w rondlu. Masę studzimy i wlewamy do miski.

Pierniczki miodowe

Składniki:

Pierniczki miodowe

 

  • mąka 2 szklanka
  • miód 4 łyżka
  • przyprawa do pierników 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 1 szklanka
  • masło 3 łyżka
  • jajka 2 szt
  • sól 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Pierniczki miodowe
1.Masła, miód i cukier roztapiamy w rondlu. Masę studzimy i wlewamy do miski.

2.Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika dodajemy razem z jajkiem do masy miodowej. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem na 1 godziny.

3.Ciasto rozwałkowujemy na placek grubość 0,5 cm i foremkami w różnych kształtach wycinamy pierniczki.

4.Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 180 C stopni.