Sposób przygotowania:
Pierniczki na Boże Narodzenie
Miód gotujemy z cukrem pudrem i przyprawami do piernika. Schładzamy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękką margarynę, jajka, sodę oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Ciasto rozwałkowujemy po kawałku na ok. 3 - 4 mm. Wycinamy gotowymi foremkami pierniczki. Układamy je na natłuszczonej blaszce. Pieczemy ok. 15 min, aż się zarumienią.
Gdy przestygną dekorujemy lukrami, czekoladą i cukiereczkami.
Można również samemu wymyślać i lepić najróżniejsze kształty. Jest wtedy zdecydowanie więcej zabawy.
Pierniczki najlepiej przechowywać w metalowym pojemniku - szybciej robią się miękkie i dłużej się przechowują.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękką margarynę, jajka, sodę oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Ciasto rozwałkowujemy po kawałku na ok. 3 - 4 mm. Wycinamy gotowymi foremkami pierniczki. Układamy je na natłuszczonej blaszce. Pieczemy ok. 15 min, aż się zarumienią.
Gdy przestygną dekorujemy lukrami, czekoladą i cukiereczkami.
Można również samemu wymyślać i lepić najróżniejsze kształty. Jest wtedy zdecydowanie więcej zabawy.
Pierniczki najlepiej przechowywać w metalowym pojemniku - szybciej robią się miękkie i dłużej się przechowują.