WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Pierniczki na miodzie gryczanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne świąteczne pierniczki przygotowywane na bardzo wyrazistym w smaku, ciemnym miodzie gryczanym. Potrzebują chwili do zmięknięcia.

Pierniczki na miodzie gryczanym

Składniki:

Pierniczki na miodzie gryczanym

 

  • 2 i 1/4 szkl mąki
  • 1/4 szklanki miodu gryczanego
  • 80 g masła
  • 0,5 szkl brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki domowej przyprawy korzennej
  • akcesoria do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierniczki na miodzie gryczanym

Ciasto

Pierniczki na miodzie gryczanym
Ciasto będzie lepiej się wałkowało po wychłodzeniu.

W małym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód gryczany i brązowy cukier. Mieszamy do rozpuszczania i wystudzamy.

W misce mieszamy mąkę z sodą i przyprawami. Dodajemy jajko, wlewamy zawartość garnka i zagniatamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki do wychłodzenia.

Wycinanie

Pierniczki na miodzie gryczanym
Ciasto możemy podsypać odrobiną mąki przy wałkowaniu.

Kawałki ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy kształty ciasteczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie

Pierniczki na miodzie gryczanym
Uważamy, by pierniczki za mocno się nie przypiekły.

Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni i pieczemy ok 7 minut.
Zdejmujemy z blachy i dowolnie dekorujemy po wystudzeniu.