Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczneETAP 1:
Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Dodać miód, miękkie masło i jajko. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez ok. 20-30 minut. Jedną część ciasta wyjąć i rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów. Różnymi foremkami wycinać dowolne kształty i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierniczki piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić na kratce. Podobnie przygotować drugą część pierników.
Wystudzone pierniczki udekorować lukrem utartym z soku z cytryny i cukru pudru lub czekoladą roztopioną w gorącej śmietanie i posypać posypkami.