WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1868]

Pierniczki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne pierniczki świąteczne o smaku kakaowo - korzennym, ozdobione lukrem, polewą czekoladową i kolorowymi posypkami.

Pierniczki świąteczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki świąteczne

 

 

  • Do ozdoby:
  • lukier (sok z cytryny + cukier puder)
  • polewa czekoladowa (100 g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%)
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Dodać miód, miękkie masło i jajko. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez ok. 20-30 minut. Jedną część ciasta wyjąć i rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów. Różnymi foremkami wycinać dowolne kształty i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pierniczki piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić na kratce. Podobnie przygotować drugą część pierników.

Wystudzone pierniczki udekorować lukrem utartym z soku z cytryny i cukru pudru lub czekoladą roztopioną w gorącej śmietanie i posypać posypkami.

Pierniczki świąteczne
Część pierniczków po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Pierniczki świąteczne
Wycięte foremkami pierniczki ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pierniczki świąteczne
Zagniecione ciasto na pierniki przed schłodzeniem
Pierniczki świąteczne
Suche składniki ciasta wymieszane w misce.