Sposób przygotowania:
Pierniczki trochę dietetyczne
Żółtka oddzielić od białek.Płatki owsiane oraz otręby należy zmielić na pył, zmieszać je wraz z przyprawą do piernika i kakao. Żółtka utrzeć wraz z cukrem pudrem, oliwą i miodem na jednolitą jasną masę. Do masy z żółtek dodać mieszankę otrębów i płatków i wymieszać. Do ciasta dołożyć ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Ciasto kończymy wyrabiać ręcznie jeśli jest zbyt lepie dodać jeszcze zmielonych otrębów. Na kilka godzin zostawiamy ciasto w misce pod przykryciem. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawamy pierniczki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 10 -15 minut w temp. 150 stopni. I trzeba sprawdzić czy pierniczki są upieczone bo jeśli ciasto było grubo rozwałkowane trzeba je zostawić na kilka minut dłużej w piekarniku.