Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cukrowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Świąteczne,mięciutkie pierniczki,obowiązkowo z cukrową posypką.Dzięki posypce ładnie wyglądają i pysznie smakują.Nie wyobrażam sobie Świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków.

Cukrowe pierniczki

Składniki:

Cukrowe pierniczki

 

  • pół kilo mąki pszennej
  • szklanka miodu prawdziwego
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 12 dag cukru
  • 1 przyprawa do piernika

 

  • lukier:
  • 1 białko
  • około 1 szklanka cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • kolorowa cukrowa posypka
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

Cukrowe pierniczki
Miód, kakao, cukier, margarynę i przyprawę do piernika dajemy do garnka, chwilę zagotowujemy i studzimy. Do mąki dajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i dowolnymi foremkami wykrawamy pierniczki.Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Studzimy. Lukier: zimne białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut. Gdy lukier ma odpowiednią konsystencję dekorujemy pierniczki, posypujemy cukrową posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.