Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczneprzygotowanie
Masło, miód, kakao, cynamon, przyprawę do piernika włożyć do rondelka i podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia wszystkich składników. Ostudzić.
wyrabianie ciasta
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, jaja, wystudzoną masę miodowo – maślaną. Zagnieść ciasto.
wykrawanie pierników
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce i zapakować do puszek lub słoików. Pierniczki zmiękną po kilku dniach. Można do słoików włożyć jabłka pokrojone w grube plasterki ( 2 plastry), ale trzeba pamiętać by wymienić je co drugi dzień. Dekorujemy przed jedzeniem