monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierniczki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie jest to może koronkowa robota, ale i tak są to najładniejsze pierniczki jakie zrobiłam... i chyba najsmaczniejsze, bo zniknęły jeszcze przed Wigilią i trzeba było robić nowe.

Pierniczki świąteczne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierniczki świąteczne

 

  • 600 g mąki
  • 220 g miodu
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • Po 1/4 łyżeczce imbiru, gałki muszkatołowej, anyzu i gożdzikow ( wszystko mielone)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne

ETAP 1:

Pierniczki świąteczne
miod i masło łączymy i następnie roztapiamy

Do miski przekładamy miód i masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć, ostudzić.

ETAP 2:

Pierniczki świąteczne
do miski przesiać wszystkie sypkie skłądniki i wymieszać

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier, kakao i wszystkie przyprawy. Wymieszać.

ETAP 3:

Pierniczki świąteczne
wszystkie składniki wymieszać a póżńiej zagieść na ciasto

Dodać jajka, ponownie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło z miodem i zagnieść na gładkie ciasto.

ETAP 4:

Owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na 3 doby.

ETAP 5:

Pierniczki świąteczne
rozwałkowane ciasto kroić foremką na dowolny kształt

Ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na płat o grubości ok 5 mm i wycinać dowolne kształty. Piec w 170 stopniach około 12 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

ETAP 6:

Lukier:
Do miski przesiać cukier puder. Stopniowo dodawać wodę i mieszać aż masa będzie jednolita. Konsystencja niezbyt płynna, ale taka aby dało się" rysować " wzory na pierniczkach.
Smacznego!