monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Chatka dla misia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To taka moja wersja popularnego ciasta bez pieczenia "chatka puchatka ". Dołożyłam miśki z kruchego ciasta i moje córcie były zachwycone takim deserem na Mikołajki, serdecznie. Polecam.

Chatka dla misia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chatka dla misia

 

  • Misie:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Krem maślany:
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • Krem sernikowy:
  • 300 g serka homogenizowanego o smaku białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Polewa czekoladowa:
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 5-6 łyżek śmietany kremówki
  • Dodatkowo:
  • 400 g herbatników

Sposób przygotowania:

Chatka dla misia

ETAP 1:

Chatka dla Misia
serek przełożyć na sito i zostawić do leżakowania

Przed przygotowaniem ciasta należy wyjąć masło z lodówki na krem maślany oraz przełożyć serek na sito( wcześniej położyć ręcznik papierowy). Tak przygotowany serek wstawić na 8 godziny do lodówki.

Misie:

Chatka dla Misia
z zimnego ciasta wykroić misie i upiec w 170 st

Do miski przełożyć sypkie składniki, dodać jajko i zimne masło. Zagnieść gładkie ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto i wycinać foremką kształt misia. Piec w 170 stopniach około 10-12 minut, studzić na kratce.

Krem maślany

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Dodać kakao i mleko, aby krem łatwiej dał się smarować.

Krem sernikowy:

Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać serek i wymieszać.

Składnie :

Chatka dla Misia
na pierwszą warstwe ciastek dać krem i później znów ciastkak

Na folii aluminiowej rozłożyć 18 herbatników. 3 rzędy po 6 ciastek i rozsmarować krem maślany. Ułożyć drugą warstwę ciastek.

ETAP 6:

Chatka dla Misia
rozmarować krem dać miśki i resztę kremu

Rozsmarować płaska warstwę kremu sernikowego i ustawić miski. Dać resztę kremu i złożyć boki ciasta do siebie. Na wierzchu ułożyć resztę herbatników i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Polewa czekoladowa:

W rondelku rozpuścić masło z cukrem. Dodać kakao i śmietankę. Zagotować, stale mieszając aby nie było grudek. Zostawić do przestygnięcia. Ciepłą, ale nie gorąca polewa polać wierzch i boki ciasta. Wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!