kaattaaa

kaattaaa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pierniczki świąteczne korzenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwe pierniczki, które nadają się na świąteczny przysmak. Mogą też służyć jako dekoracja na choince

Pierniczki świąteczne korzenne

Składniki:

Pierniczki świąteczne korzenne

 

  • 50 dag mąki
  • mały słoiczek miodu
  • szklanka cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne korzenne
Rozpuścić miód, dodać cukier i przyprawę do piernika, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać margarynę, wymieszać i wystudzić. Dodać mogę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto dobrze wyrobić, po czym rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty pierniczków i układać na blaszce, która wcześniej wyłożyliśmy pergaminem. Piec ok 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu fantazyjnie udekorować według uznania. Najlepiej smakują po 3 dniach.