Sposób przygotowania:
Ciasteczka z białą piankąPrzygotowanie ciasta:
Do przesianej mąki z cukrem pudrem dodajemy starte na grubych oczkach tarki masło,żółtka i cukier z wanilią. Zagniatamy szybko ciasto.
Wykrawanie ciasteczek:
Na lekko posypanej mąką stolicy wałkujemy ciasto na grubość ok 4-5mm. Z ciasta wykrawamy literatką lub kieliszkiem małe kółeczka.
Przygotowanie lukru:
Białka ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Gdy piana jest gęsta lukier jest gotowy.
Gotowym lukrem smarujemy ciasteczka z wierzchu.
Pieczenie ciasteczek:
Posmarowane ciasteczka lukrem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15 min aż ciasteczka i pianka się zarumienią.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą smarując ciasto bez lukru lekko je dociskając.