Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka z białą pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka są idealne na zimowe święta. Kruche kółeczka posmarowane pianą z białek i cukru upieczone przełożone marmoladą kojarzą mi się z zimową porą. Dzieciom bardzo smakują tak przygotowane ciasteczka.

Ciasteczka z białą pianką

Składniki:

Ciasteczka z białą pianką

na ciasto:

  • 30 dag masła
  • 3 żółtka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • dodatkowo:
  • 3 białka
  • 25-30 dag cukru
  • marmolada do przełożenia ciasteczek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z białą pianką

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka z białą pianką
Z podanych składników na ciasto zagniatamy szybko ciasto

Do przesianej mąki z cukrem pudrem dodajemy starte na grubych oczkach tarki masło,żółtka i cukier z wanilią. Zagniatamy szybko ciasto.

Wykrawanie ciasteczek:

Ciasteczka z białą pianką
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy literatką lub kieliszkiem małe kółeczka

Na lekko posypanej mąką stolicy wałkujemy ciasto na grubość ok 4-5mm. Z ciasta wykrawamy literatką lub kieliszkiem małe kółeczka.

Przygotowanie lukru:

Ciasteczka z białą pianką
Wycięte kółeczka z ciasta smarujemy lukrem

Białka ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Gdy piana jest gęsta lukier jest gotowy.
Gotowym lukrem smarujemy ciasteczka z wierzchu.

Pieczenie ciasteczek:

Ciasteczka z białą pianką
Po upieczeniu wyciągamy ciasteczka z blaszki i studzimy

Posmarowane ciasteczka lukrem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15 min aż ciasteczka i pianka się zarumienią.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Etap końcowy:

Ciasteczka z białą pianką
Wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą bezą na zewnątrz

Wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą smarując ciasto bez lukru lekko je dociskając.