Dota36

Dota36

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki świateczne w II wersji

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Są przecudne i przepyszne:)

Pierniczki świateczne w II wersji

Składniki:

Pierniczki świateczne w II wersji

 

  • 30dkg.cukru
  • 50dkg.miodu
  • 30dkg.masła
  • 2 duże łyżki dobrej-sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka
  • mleka
  • Wszystko razem rozpuścić następnie wystudzić aby było letnie.
  • Przygotować sobie następne produkty
  • w misce:
  • 1,5kg mąki pszennej
  • 2 małe proszki do pieczenia
  • 2 łyżki świeżej sody oczyszczonej
  • 2-3paczki przyprawy
  • do piernika
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Pierniczki świateczne w II wersji
Wszystko razem zagnieść pozostawić na 15-20 min. żeby stężało..-odpoczęło.będzie takie kleiste troszkę po wyrobieniu,ale one zacznie tężeć od miodu.NIE DODAWAĆ czasem maki.Ciasto rozwałkowywać około 0,5 cm i wykrawać foremkami do pierników i ciastek,różne fikuśne wzorki. Piec około 8-10 min w temperaturze 150-175 stopni w zależności od mocy piekarnika.Po upieczeniu polukrować cukier puder+przegotowana woda lub sok z cytyny,posypać orzeszkami,posypkami kolorowymi kreskami lub kokoskiem jak kto lubi.Pierniczki po upieczeniu nie muszą leżakować 3 tygodni,żeby odmiękły, na drugi dzień można sobie podjadać:) Życzę Smacznego!