eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Upiekłam pierniki z ciasta długo dojrzewającego z przyprawą którą sama skomponowałam. pierniki są pyszne.

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego

Składniki:

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego

składniki przyprawy

składniki ciasta

lukier

  • cukier puder
  • gorąca woda
  • sok z cytryny

dodatki

  • polewa czekoladowa
  • róże kształty posypek cukrowych
  • perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego

przygotowanie przyprawy

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego
Wymieszać wszystkie składniki przyprawy do piernika.

Do miseczki wsypać cynamon, pieprz, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, anyż, goździki, ziele angielskie, kakao i kawę rozpuszczalną. Wszystko razem wymieszać.

przygotowanie ciasta

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego
Do miski przesiać mąkę, sodę, amoniak i dodać przyprawę.

Do dużej miski przesiać mąkę, amoniak i sodę oczyszczoną. Do mąki dodać przygotowaną przyprawę do piernika.

przygotowanie ciasta cd

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego
Podgrzewać w garnku cukier, margarynę i miód aż wszystko się połączy i przestudzić.

Do garnka włożyć margarynę, cukier i miód. Całość podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną masę przestudzić.

przygotowanie ciasta cd

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego
Rozbełtać jajka pojedynczo wybite do miseczki.

Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do miseczki. Wybite jajka rozbełtać.

przygotowanie ciasta cd

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego

Do mąki z przyprawą dodać masę miodowa, jajka i mleko . Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie ciasta cd

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego

Przygotowane ciasto włożyć do pojemnika i przykryć. Pojemnik włożyć do lodówki lub zimnej spiżarni i przechowywać najkrócej przez trzy tygodnie.

pieczenie pierników

Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającego

Ciasto rozwałkowywać partiami i wykrawać foremkami pierniczki. Układać pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec pierniki około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Utrzeć lukier z cukru pudru,soku z cytryny i odrobiny gorącej wody. Część pierników posmarować lukrem i udekorować posypkami i groszkami cukrowymi. Polewę czekoladową włożyć do gorącej wody i rozpuścić. Z torebki z polewą odciąć górę. Smarować polewą pierniki i dekorować według uznania.

Smacznego!