Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniki Eli z ciasta dojrzewającegoprzygotowanie przyprawy
Do miseczki wsypać cynamon, pieprz, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, anyż, goździki, ziele angielskie, kakao i kawę rozpuszczalną. Wszystko razem wymieszać.
przygotowanie ciasta
Do dużej miski przesiać mąkę, amoniak i sodę oczyszczoną. Do mąki dodać przygotowaną przyprawę do piernika.
przygotowanie ciasta cd
Do garnka włożyć margarynę, cukier i miód. Całość podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną masę przestudzić.
przygotowanie ciasta cd
Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do miseczki. Wybite jajka rozbełtać.
przygotowanie ciasta cd
Do mąki z przyprawą dodać masę miodowa, jajka i mleko . Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie ciasta cd
Przygotowane ciasto włożyć do pojemnika i przykryć. Pojemnik włożyć do lodówki lub zimnej spiżarni i przechowywać najkrócej przez trzy tygodnie.
pieczenie pierników
Ciasto rozwałkowywać partiami i wykrawać foremkami pierniczki. Układać pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec pierniki około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Utrzeć lukier z cukru pudru,soku z cytryny i odrobiny gorącej wody. Część pierników posmarować lukrem i udekorować posypkami i groszkami cukrowymi. Polewę czekoladową włożyć do gorącej wody i rozpuścić. Z torebki z polewą odciąć górę. Smarować polewą pierniki i dekorować według uznania.
Smacznego!
gusia1000