sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Piernikowe serca z kardamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne, staropolskie pierniki z dodatkiem mąki żytniej. Kardamon nadaje im aromatu i niezwykłego smaku. Osobom, które nie lubią pracować z lukrem polecam udekorować je białą czekoladą.

Piernikowe serca z kardamonem

Składniki:

Piernikowe serca z kardamonem

Składniki

Sposób przygotowania:

Piernikowe serca z kardamonem
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy odmierzoną mąkę pszenną i żytnią, wbijamy jajka, dosypujemy cukier, kardamon, przyprawę do piernika, sodę oraz kakao.

Wlewamy masło i miód. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na noc.

Dobrze schłodzone wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy serca. Ich ilość zależy od wielkości ciastek. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.

Ostudzone pierniczki dekorujemy roztopioną czekoladą.