luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki zaparzane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne pierniczki świąteczne - nie można ich nie polubić! Będą nie tylko smakować, lecz także wspaniale dekorować świąteczny stół

Pierniczki zaparzane

Składniki:

Pierniczki zaparzane

 

  • 1,5 kg mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 250 gr miodu
  • 1/2 szkl wody
  • 2 dkg amoniaku
  • 1 niepełna łyżka sody
  • przyprawa korzenna
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Pierniczki zaparzane
Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gry przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.

Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce.