krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

piernik domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

miód podrumienić w rondelku naczynie z wyrobionym ciastem pozostawić na 2/3 godziny w lodówce

piernik domowy

Składniki:

piernik domowy

 

  • 3/4 miodu przczelego
  • 1,1/2szklankicukru
  • 4 łyżki goszkiego kakao
  • 3/4szklanki oliwy
  • 3szklanki mąki przennej
  • szklanka otręb przennych
  • szklanka mleka
  • 1/2 mieszanych przypraw do piernika
  • 2 łyżki smażonych w cukrze skurki pomarańczowej
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

piernik domowy
miód podrumienić w rondelku przestudzić jajka z cukrem ubić do białości wymieszać z kakałem dodać przyprawy aromatyczne a następnie miód,wymieszać z mąką i otrębami dodając jednocześnie mleko wyrobić dokładnie przygotowaną mase dodać oliwe naczynie z wyrobionym ciastem pozostawić w lodówce na kilka godzin2-3 .Wąską długą foremke wyłożyć pergaminem napełnić ciastem do 3/4 wysokości i upiec ,pozostawić we formie do ostygnięcia owinąć folią aluminiową po kilku godzinach przekroić poziomo na pół przełożyć masą można zrobić dwuwarstwowe