Sposób przygotowania:
Piernik Pogrobowiec
Zagnieść ciasto (nie później niż miesiąc przed pieczeniem ) . Uformować kulę . Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan . Piec 10 dni przed podawaniem . Blachę ( foremkę ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć ciasto . Piec ok. 1 godziny . Ostudzić . Zawinąć w folię i zostawić . Można zamiast mielonych korzeni dodać przyprawę piernikową gotową ( 1-2 torebki zależy od intensywności przyprawy ).Można dodać bakalie – wszystko zależy od tego jakie pierniki kto lubi .Ja piekę bez bakalii bo potem używam go jako przyprawę . Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową lub polukrować . Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych ( przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami spód i środkową warstwę – złożyć i dopiero lukrować ). Piernik pieczony do wysuszenia upiec i zostawić odkryty aż zupełnie wyschnie . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .
msewka