Sposób przygotowania:
Piernik staropolski
1 szklankę cukru ubić z jajami mikserem. Następnie dodać mleko, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, miód, olej i wszystko połączyć ucierając.
Dodatkowo 3 łyżki cukru rozpuścić w wodzie i palić na rozgrzanej patelni na karmel, a później jak przestygnie, dodać do utartej wcześniej masy.
Gotową masę piernikową wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę i obficie posypać po wierzchu obtoczonymi w mące bakaliami.
Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu polukrować lub polać polewą czekoladową.
Piernik można upiec przynajmniej tydzień przed konsumpcją i trzymać zawinięty w folię aluminiową, gdyż czym jest starszy tym lepszy.
Dodatkowo 3 łyżki cukru rozpuścić w wodzie i palić na rozgrzanej patelni na karmel, a później jak przestygnie, dodać do utartej wcześniej masy.
Gotową masę piernikową wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę i obficie posypać po wierzchu obtoczonymi w mące bakaliami.
Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu polukrować lub polać polewą czekoladową.
Piernik można upiec przynajmniej tydzień przed konsumpcją i trzymać zawinięty w folię aluminiową, gdyż czym jest starszy tym lepszy.
luna
Natala1210