monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kawowy piernik przekładany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mmm pyszny piernik z nutą kawy, przekładanej kremem z dodatkiem wiórków kokosowych. Mój Tata stwierdził,że troszkę słodkie to ciacho ale mnie bardzo smakowało, zapraszam:)

Kawowy piernik przekładany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowy piernik przekładany

 

  • Ciasto:
  • 2/3 szklanki miodu
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka masła
  • Masa:
  • 4 jajka
  • 170 g margaryny tortowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka dżemu śliwkowego
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kawowy piernik przekładany
Kawę rozpuszczalną zaparzyć i dobrze wymieszać. Do rondelka wlać miód, dodać kawę i zagotować. Ostudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, odłożyć na bok. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać margarynę cały czas ucierając. W dwóch partiach dodać mąkę oraz kawę z miodem i dobrze wymieszać mikserem ale tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać bitą śmietanę i deliaktnie ją wmieszać w ciasto. Przełożyć do blaszki i piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół a potem każdą połowę jeszcze raz na pół. Masa: Do miski wbić jajka, dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wodę delikatnie zagotować w garnku i postawić miskę z jajkami. Ubijać na parze cały czas mieszając mikserem aż jajka zgęstnieją, zbieleją i potroją swoją objętość. Następnie zdjąć miskę z kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia, mieszając mikserem co 2-3 minuty. Margarynę utrzeć na puch. Następnie partiami po jednej łyżce dodawać ostudzoną masę jajeczną cały czas mieszając. Wiórki wrzucić do blendera i zmiksować i dodać do kremu, wymieszać. Wykonanie: Na talerzu położyć pierwszy kawałek piernika i posmarować go połową dżemu. Przykryć drugim kawałkiem piernika i posmarować cały krem, nałożyć trzeci kawałek ciasta i posmarować resztą dżemu i przykryć ostatnim kawałkiem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Kawowy piernik przekładany
do rondelka wlać miód i dodać kawę i zagotować
Kawowy piernik przekładany
do utartych żółtek z cukrem dodać margarynę
Kawowy piernik przekładany
w dwóch partiach dodać make i kawę z miodem
Kawowy piernik przekładany
do kremu dodać wiórki koksowe i wymieszać