Sposób przygotowania:
Kawowy piernik przekładany
Kawę rozpuszczalną zaparzyć i dobrze wymieszać. Do rondelka wlać miód, dodać kawę i zagotować. Ostudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, odłożyć na bok. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać margarynę cały czas ucierając. W dwóch partiach dodać mąkę oraz kawę z miodem i dobrze wymieszać mikserem ale tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać bitą śmietanę i deliaktnie ją wmieszać w ciasto. Przełożyć do blaszki i piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół a potem każdą połowę jeszcze raz na pół. Masa: Do miski wbić jajka, dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wodę delikatnie zagotować w garnku i postawić miskę z jajkami. Ubijać na parze cały czas mieszając mikserem aż jajka zgęstnieją, zbieleją i potroją swoją objętość. Następnie zdjąć miskę z kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia, mieszając mikserem co 2-3 minuty. Margarynę utrzeć na puch. Następnie partiami po jednej łyżce dodawać ostudzoną masę jajeczną cały czas mieszając. Wiórki wrzucić do blendera i zmiksować i dodać do kremu, wymieszać. Wykonanie: Na talerzu położyć pierwszy kawałek piernika i posmarować go połową dżemu. Przykryć drugim kawałkiem piernika i posmarować cały krem, nałożyć trzeci kawałek ciasta i posmarować resztą dżemu i przykryć ostatnim kawałkiem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!