Sposób przygotowania:
Piernik marchewkowy
Ciasto: Połowę marchewki zetrzeć na tarce o małych a połowę na dużych oczkach. Odcisnąć sok. Powinniśmy otrzymać 2 szkl marchewki. Jajka utrzeć na puch z cukrami. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać i stopniowo, na przemian z olejem, cały czas ucierając, dodawać do masy jajecznej. Na konieć łyżką wmieszać marchewkę. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok 40 minut w 175 st. do tzw. suchego patyczka.
Masa: Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe wymieszać z grysikiem, gotować kilka min. do zgęstnienia. ostudzić. masło utrzeć do białości, dodawać grysik, cały czas ucierając. Ciasto przekroić na dwa blaty, jeden posmarować marmoladą i masą, przykryć drugim blatem. Ciasto polać polewą i ozdobić kolorową posypką.
Masa: Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe wymieszać z grysikiem, gotować kilka min. do zgęstnienia. ostudzić. masło utrzeć do białości, dodawać grysik, cały czas ucierając. Ciasto przekroić na dwa blaty, jeden posmarować marmoladą i masą, przykryć drugim blatem. Ciasto polać polewą i ozdobić kolorową posypką.
zbysiowa
joana30
Częstuj się proszę :)
misia5
joana30
Jasne :)