Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Piernik marchwiowy na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasta które śmiało możemy nazwać zdrowym, które bez obaw możemy podawać bliskim, nie mając wyrzutów że ich podtruwamy czymś niedozwolonym.

Piernik marchwiowy na miodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik marchwiowy na miodzie

 

Sposób przygotowania:

Piernik marchwiowy na miodzie
Obraną marchew ścieramy na drobnych oczkach (grubiej niż na placki ziemniaczane), mają być dwie lekko ubite szklanki. Miód, olej, jajka i resztę mokrych składników miksujemy razem. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy. Miksując mokre produkty, dodajemy stopniowo po łyżce słodkich, aż do ich wyczerpania. Orzechy kroimy na drobno, dodajemy do ciasta na samym końcu razem z marchwią. Mieszamy już lekko łyżką aby się tylko połączyło. Foremkę keksową wykładamy papierem i wylewamy ciasto, pieczemy w 180 stopniach około godziny lub do suchego patyczka. Zimne ciasto można udekorować cukrem pudrem.
Piernik marchwiowy na miodzie
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Piernik marchwiowy na miodzie
Suche składniki przesiewamy razem aby je napowietrzyć
Piernik marchwiowy na miodzie
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki aby się dobrze przepiekły
Piernik marchwiowy na miodzie
Na końcu za pomocą łyżki łączymy ciasto z marchewką